Za samooskrbo naročite kakovostne sončne elektrarne

Za samooskrbo naročite kakovostne sončne elektrarne

Sončne elektrarne so vse pogostejša izbira za pridelavo lastne elektrike in za ogrevanje neglede na lokacijo, kje živite. Če ste v bližini sistemske električnega omrežja, je še toliko bolje, ker lahko vanj oddajate in z njega prejemate električno energijo in če imate višek, ste v plusu. Kakšne vrste sončne elektrarne imate na razpolago si preberite na tej povezavi https://www.termoshop.si/soncne-elektrarne, kjer jih lahko tudi naročite ali se posvetujete s strokovnjakom.

sončne elektrarne

Kakovostne sončne elektrarne se splačajo, če jih boste imeli vsaj 20 let in da toliko let obratujejo nenehno. Take elektrarne imajo garancijo tudi do 25 leti ni je lahko njihova življenjska doba 40 let, kar pa se res že splača, sploh, če pridobite sofinanciranje za začetno investicijo. Tako se vam investicija povrne še v treh do petih letih, potem pa imate le še dobiček.

Sončne elektrarne uporabljajo tri različne tipe celic, ki so lahko visoko kakovostne, srednje ali nižje kakovosti. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Celice nižje kakovosti na primer absorbirajo kakršno koli svetlobo, zato delujejo tudi v temnih dneh, ko je deževje in če je megla, imajo pa žal nizek izkoristek samo do 9 %. Zato jih za enak učinek kot pri visoko kakovostnih potrebujete veliko več, kar pomeni, da na ceni ne pridobite.

Srednje kakovosti paneli imajo malo daljšo življenjsko dobo kot slabši, ki zdržijo do 10 let, tu zdržijo do 15 let največ. Visoko kakovostne sončne elektrarne pa so tudi bolj učinkovite, do 18 % kar je precej za sončno elektrarno. Potrebujete bistveno manj sončnih celic, delujejo pa samo ob sončnih dneh, ki jih mora biti na vašem kraju dovolj, da se proizvede dovolj elektrike za vse vaše porabnike.

Od električnih porabnikov pa je odvisno tudi do, kako velika bo vaša elektrarna. Če hočete elektriko prodajati, da ste v kraju z veliko sonca, potem naj bo elektrarna čim večja. Z lahkoto jo spravite na strehe objektov na južno stran.