Zdravje ustne votline in zobni kamen

Zdravje ustne votline in zobni kamen

Ohranjanje zdravja v ustni votlini je izjemnega pomena tudi za stanje tako naših zob kot tudi čeljustne kosti. S čiščenjem zobnega kamna lahko podaljšamo življenjsko dobo našim zobem. Zobne obloge so glavni razlog, da se pojavi zobni kamen. Dokler so zobne obloge mehke, jih lahko enostavno odstranimo s pomočjo temeljitega čiščenja. V primeru, da mehkih oblog ne čistimo redno se nam začnejo pojavljati trde – mineralizirane zobne obloge ali krajše zobni kamen. Ko se nam enkrat pojavijo trde obloge nam pri odstranitvi lahko pomaga le zobozdravnik oziroma ustni higienik. V samem začetku, predno zobni kamen preide v trdno stanje se na zobeh začne nalagati tanek film mehkih oblog, ki se v primeru, ko nimamo ustrezne ustne higiene začnejo mineralizirati. Tako pride, do rumenih ali pa celo temno rjavih trdih zobnih oblog.

Ko se zobni kamen pojavi, ga zobozdravnik najprej loči, lahko se namreč pojavi nad samo dlesnijo ali pa pod njo. Ne samo da se obloge na zobeh vidijo, so tudi zelo nevarne. Bakterije zobnih oblog povzročajo razkroj tkiva kar pa povzroči krvavitve in obarvanje dlesni. Dodatno pa zobni kamen obarva tudi kava in kajenje.

Največkrat nam zobni kamen kvari estetski izgled naših zob, povzroča krvavenje dlesni, slab zadah in občutek nečistosti zob, onemogoča nam kvalitetno čiščenje, povzroča pa tudi številna resna obolenja ter nastane kariesa. Pogosto so pacienti po čiščenju zobnih oblog presenečeni, da so lahko potem zobje tako gladki in lepi.

Z vnetjem zobnih dlesni se vsak posameznik sreča najmanj enkrat v življenju. Dejstvo je, da se vnetje dlesni da odpraviti, za to lahko v prvi vrsti naredimo nekaj sami. Pri večjih težavah pa se lahko obrnemo na zobozdravnika, ki nam lahko pomaga. V kolikor je vnetje dlesni ali gingivitis težava vaše ustne votline, ki se vam je pojavila, je zanj največkrat vzrok bakterijski plank na zobni površini.

Kot vidimo zobni kamen ni samo estetska napaka naših zob, ampak ga lahko s pomočjo ustnega higienika odstranimo. Povprašajte svojega zobozdravnika o stanju vaših zob in obiščite ustnega higienika.