Klime za vaš dom

V zadnjih letih so nepogrešljivi del vsakega gospodinjstva postale klime. Čeprav jih je  imelo veliko še pred nekaj leti negativno mnenje o njih, smo jih danes začeli sprejemati bolj pozitivno. Večina ob besedi klimatska naprava pomisli na poletje, vročino in odlično možnost za hlajenje. Kdo pa si ne želi iz vročega zunanjega prostora, ko je utrujen od službe in naveličan celega dneva, priti domov, kjer mu je naprava imenovana klima že ohladila njegov dom. Vendar klima ne omogoča le hlajenja, pač pa tudi gretje. Vse več gospodinjstev uporablja klime že kot primarno sredstvo za gretje. Slabost klime je, da je njihov učinek dobro izražen le, ko je naprava prižgana.

klime

Že kmalu po njenem izklopu, pa se temperatura v prostoru začne spreminjati v prvotno. Je pa res, da je bila prvotna ideja za klime hlajenje. Umetno so se začeli hladiti že v starem Egiptu, seveda s popolnoma drugačnimi in preprostejšimi tehnikami. Komaj v 19. stoletju pa se pojavijo modernejše oblike. Sedaj se je trg klime že tako razširil, da so nam na voljo celo v različnih oblikah, za različne namene uporabe. Proizvajajo pa jih tudi že številna podjetja.

Sodobna klimatska naprava deluje tako, da vroč zrak iz notranjosti premika v zunanji prostor. Sestavljene so iz kompresorja in kondenzatorja, ki ju najdemo na zunanjem delu, ter iz izparilnika v notranjosti. Za delovanje so potrebni tudi plini, s pomočjo katerih lahko dosežemo želeni učinek. Klime so postale tako popularne predvsem zaradi njihove cenovne ugodnosti, ki je posledica velike konkurence na trgu. Med drugim pa nam tudi dovajajo več energije. Klime so dobre tudi za čiščenje zraka, kar posledično pozitivno vpliva na naše zdravje. To so dokazale številne študije in prav zato nam ni potrebno več imeti negativnega mnenja o klimatskih napravah, pač pa si jo lahko mirno omislimo.