Zajtrk velja za najpomembnejši obrok v dnevu, saj z njim pridobimo potrebno energijo ter ostale hranljive snovi, ki pripomorejo k boljši koncentraciji in učinkovitosti pri vsakodnevnih obveznostih. Vse bolj priljubljeno živilo za zajtrk postaja granola, saj jo lahko pripravimo na različne način ter jo tako prilagodimo svojemu okusu. Odlična je v kombinaciji z mlekom, jogurtom, svežim sadjem ali kot samo prigrizek, zato je to odlična ideja za zajtrk in zdrav začetek dneva.
Kaj je granola?
To je hrana, sestavljena iz ovsenih kosmičev, oreščkov in semen. V večini primerov je dodano naravno sladilo, kot je med ali javorjev sirup. Običajno je pečena v pečici, dokler njena tekstura ne postane prijetno hrustljava, barva pa zlato rjava. Po strukturi je lahka in drobljiva, zato se odlično prilega v kombinaciji s suhim sadjem, različnimi vrstami oreščkov ali s čokolado. Prav zaradi svoje vsestranske uporabe, postaja granola vse bolj priljubljeno živilo in izbira za zajtrk.
Prednosti granole
Prednosti, ki jih prinaša ta jed, so naslednje: je hranljiva, lahka in visokokalorična hrana, ki je v kombinaciji z oreščki in suhim sadjem popolna ideja za zajtrk. Ovseni kosmiči so vir vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov. Vsebujejo tudi beljakovine in dobre maščobe, koristne našemu telesu. Vlaknine so odgovorne za prebavo, uravnavajo sladkor v krvi ter znižujejo holesterol. Tudi antioksidanti, ki jih vsebuje granola, so ključnega pomena za zdravo telo, saj preprečujejo ali upočasnjujejo poškodbe celic. Med antioksidante spadajo vitamin C, vitamin E, vitamin A, selen in cink. Suho sadje, kot so na primer dateljni, predstavljajo bogat vir energije in prispevajo k občutku sitosti. Hkrati je tudi enostavna za pripravo ter shranjevanje. Posebej priročna je tudi zato, ker jo lahko pripravite že dan prej.
Tako je zaradi svoje vsestranske uporabe ta jed odlična ideja za zajtrk za vse tiste, ki bi si želeli začeti dan z zdravim in okusnim obrokom, s katerim boste kos vsakodnevnim obveznostim.