Avtosedeži za najmlajše

Avtosedeži za naše najmlajše. Zraven lupinic postajajo vse bolj popularne tudi košare.

Mladi starši se v zadnjem obdobju vse pogosteje odločajo za uporabo prenosne košare. Prenosna košara je namenjena dojenčkom v prvih mesecih njihovega življenja. Strokovnjaki svetujejo, da se prenosna košara uporablja do tretjega, najkasneje do četrtega meseca starosti oziroma do otrokove teže 9 kilogramov. Čim otrok preseže težo 9 kilogramov prenosna košara nikakor ni več primerna za prevoz otroka. Seveda pa ima tudi košara svoje prednosti in pomanjkljivosti. Najprej bomo preverili njene prednosti in se šele nato podali k pomanjkljivostim oziroma slabostim. Prenosna košara nam lahko služi kot otroški avtosedež, hkrati pa se lahko uporablja tudi za prenos otroka. Košara ni trdna in otrok se v njej počuti udobno, čeprav mnogi menijo, da slednje nikakor ni dobro za otrokovo držo in razvoj otrokove hrbtenice. Slabosti pa se pojavijo tudi na področju pritrjevanja prenosne košare v avtomobil. Avtosedeži so lahki za pritrjevanje, kar pa nikakor ne velja za prenosno košaro, slednja je vse prej kot lahka za pripet. Največji problem je njena trdnost. Košara namreč ni trdna in v primeru prometne nesreče na otroka delujejo močne sile.

Avtosedeži

Avtosedeži so v primerjavi s prenosno košaro veliko bolj varni, čeprav v prvih mesecih nekoliko manj udobni. Prenosne košare so primerne predvsem za otroke, ki imajo težave z dihanjem in nedonošenčke. Nedonošenčki so velikokrat zelo lahki in jih je težko posaditi v otroški avtosedež, prenosna košara pa je zanje kot nekakšna maternica, v kateri se počutijo prijetno in udobno. Večjim dojenčkom prenosna košara ni več tako zelo udobna, zato je veliko bolje, da se jih namesti v otroški avtosedež. Starši so seveda tisti, ki se morajo odločiti, kateri otroški avtosedež bodo izbrali in za katerega menijo, da je najbolj primeren za njihovega otroka. Na izbiro imajo najrazličnejše avtosedeže, lupinice in prenosne košare.

Izbira otroškega avtosedeža bo v veliki meri vplivala na možnost preživetja v primeru prometne nesreče. Za varnost otroka je potrebno poskrbeti vse od njegovih prvih dni življenja.