Otroški zobozdravnik mora biti otrokom všeč in hkrati izkušen profesionalec

Otroški zobozdravnik mora biti otrokom všeč in hkrati izkušen profesionalec

Otroški zobozdravnik je poleg nas samih velikokrat odgovoren za to, kakšno stanje zobovja bomo imeli vse naše življenje. Na tej povezavi so res odlični zobozdravniki za otroke in si izberite enega. Otroški zobozdravnik namreč skrbi za zdravje naših zob od takrat, ko smo malčki in naši zobje začenjajo izraščati, pa vse do poznih najstniških let. Zato je pomembno, da se starši odločijo za profesionalca, ki bo njihovemu otroku nudil le prvovrstno otroško zobozdravstvo. Poleg tega, da otroški zobozdravnik skrbi za otrokovo oralno zdravje, je tudi vir informacij za starše. Otroški zobozdravnik poudarja, da je pri oskrbi zob mladih pacientov pomembna tudi psihološka priprava.

otroški zobozdravnik

Mlečnih zob je 20, manjkajo ličniki in en kočnik. So manjši od stalnih zob. Zobna krona je mlečno bele barve, od tu prihaja tudi poimenovanje mlečnih zob. Otroški zobozdravnik poudarja, da so mlečni zobje zelo pomembni. Če se na mlečnih zobeh opazi kakršnakoli sprememba v barvi zoba, je potrebno otroka takoj odpeljati k zobozdravniku. Zasnove zob se začnejo razvijati že v 3. embrionalnem tednu. Vseh 20 mlečnih zob se začne razvijati še pred rojstvom. Najprej se razvijejo sekalci in prvi kočniki, za tem podočniki in nazadnje drugi kočniki.

Otroški zobozdravnik najpogosteje izjava naslednje posege:

  • Kompozitno plombiranje, to je pravzaprav delanje belih plomb. Te so narejene iz kompozita, ki je sestavljen iz organske smole in anorganskih polnil.
  • Čiščenje zob, med katerim zobozdravnik odstrani plak in zobni kamen, ki lahko povzročita karies in bolezni dlesni. Po čiščenju zobozdravnik na zobe nanese še fluorid in s tem zaščiti zobe in okrepi mesta, ki so bolj nagnjena k razvoju kariesa.
  • Puljenje zob, če mlečni zob še ni majav, se zobozdravnik odloči za puljenje mlečnega zoba samo v primeru, ko je zob že tako načet zaradi kariesa, da plombiranje ne pride v poštev. Torej puljenje zoba zobozdravnik izvaja kot zadnjo možnost zdravljenja.
  • Zdravljenje pulpe je postopek, pri katerem zobozdravnik zdravi poškodovane živce in žile v zobu.

Glede na vse zgoraj navedeno je jasno, da morate za otroka priskrbeti najboljšega strokovnjaka.