Strokovna endodontija bo rešila vaše zobe

Strokovna endodontija bo rešila vaše zobe

Endodontija je specialni postopek, ki ga zobozdravnik specialist endodont naredi za zdravljenje zobnih korenin. Zobne korenine se vnamejo zaradi bakterij in zobne gnilobe, ki nastane iz več vzrokov, najpogostejši je slaba ustna higiena, zelo pogost vzrok pa je tudi uživanje sladke hrane, od slaščic do sadja. Običajno se vnamejo zobna tkiva in nato se preseli bolezen še na zobne korenine. Velikokrat pa se vname tudi živec iz katerega nastane vnetje in je potem edino endodontija postopek, ki lahko reši vaš zob.

endodontija

Vaš zobozdravnik bo ocenil pa podlagi slike vaših zob, v kakšnem stanju je zob in ko bo videl, da je vneta korenina in da je problem zobna pulpa, vas bo napotil k specialistu, ki bo odredil, da je endodontija vaše upaje, da se reši zob. Zoba je res škoda, saj s sodobnimi postopki lahko ostane še vedno dolgo časa uporaben, tudi če nima več živca.

Endodontija se dostikrat izvaja s pomočjo lokalne anestezije, da ne čutite bolečin, ker mora zdravnik odmakniti dlesen in porezati dele korenine, ki niso več v redu. Lahko tudi, da bo moral odstraniti živec in počistiti zobno pulpo. Nato bo zob začasno zaprl z zdravilom, zašil tkivo in čez nekaj časa bo zob zaplombiral, če bo ugotovil, da je bila endodontija uspešna.

Če zdravljenje ni bilo uspešno, pa ga bo ponovil. V primeru, da zdravljenje v enem letu ne bi pokazalo rezultatov, potem je treba zob odstraniti, drugače pa seveda boste lahko ta zob imeli še dolga desetletja. To je super novica, ker boste tako lahko grizli in jedli dobro, da bo vaša prebava kar najboljša. Tudi vaš izgled se ne bo spremenil pa ne bo vam treba dajati denarja za umeten zob.

Na srečo medicina napreduje in tovrstno zdravljenje je zadnja leta uspešen način, da se pozdravijo vaši zobje, če so utrpeli večjo škodo. Preventiva pa je seveda dobra ustna higiena.