Kaj so to pametne naprave?

Dan danes velikokrat slišimo besedo pametne naprave. Ampak, čeprav lahko te naprave vidimo v vsakodnevnem življenju, še vedno ne vemo vse o njih, na primer, katere pametne naprave sploh obstajajo, kako delujejo, čemu so namenjene in tako naprej. V nadaljevanju tega članka boste lahko prebrali in spoznali nekaj dejstev o pametnih napravah na sploh in pa tudi prebrali kakšen malo bolj podroben opis kakšne določene izmed njih.

pametne naprave

Kaj so to sploh pametne naprave? Pametne naprave so elektronske naprave, ki so povezane v omrežje ali pa s kakšno drugo napravo s pomočjo brezžičnih omrežij, kot so na primer WiFi, BlueTooth, 3G, NFC in tako dalje.

Katere naprave spadajo v to kategorijo? V t0 kategorijo spadajo na primer pametni telefoni, pametne ure, pametne zapestnice, pametni obeski za ključe, tablice, “phableti” in tako dalje.

Mnogi izmed vas se sprašujete, kaj so to “phableti”? Naj vam razložimo. To so dejansko pametni telefoni, le da so tako veliki, da bi jih lahko primerjali s tablicami. Se pravi, po velikosti so lahko tablice, po načinu delovanja pa so telefoni, ker lahko preko njih opravljamo iste funkcije, kakor na pametnih telefonih (kličemo, pošiljamo SMS sporočila, pošiljamo MMS sporočila in tako dalje).

Pametni telefoni

Pametni telefoni. Kaj to sploh je? Kakšna je razlika med pametnimi telefoni in navadnimi telefoni? To vse vam bomo zdaj razložili. Pametni telefoni so dejanski telefoni, le da imajo vgrajene oziroma so sposobni opravljati nekatere računalniške funkcije, ki jih lahko opravljajo računalniki oziroma imajo njihove sposobnosti. Pametni telefoni na primer dovolijo uporabniku, da na le te aplikacije nalaga sam in izbira, katere bodo na telefonu instalirane, za razliko od navadnega telefona, na katerem so bile aplikacije že nameščene in se tega ni dalo tako zelo spreminjati, kot pri pametnih telefonih. V zgodnjih letih razvoja pametnih telefonov, so le ti tekli na operacijskih sistemih Symbian OS in BlackBerry OS, zdaj pa so bolj pogosti pametni telefoni, ki delujejo s pomočjo operacijskih sistemov Android OS, iOS in pa Windows Phone (bivša Nokia).

Pametne ure

Kaj so to pametne ure? To so dejanske ure, ki imajo računalniške zmožnosti, oziroma podobne zmožnosti, ki jih imajo na primer pametni telefoni. Poleg prikazovanja časa in datuma lahko preko njih na primer uporabljate aplikacije, kot so kalkulator, igre in tako dalje. Preko nekaterih pametnih ur pa lahko celo kličete in pošiljate SMS in MMS sporočila in poslušate glasbo ali pa radijo, tako kot na vašem pametnem telefonu.

Upamo, da smo vam vsaj malo pomagali pri razumevanju pametne naprave in kako le te delujejo. Če imate kakršna koli vprašanja, jih lahko zapišete med komentarje.