Artritis je vnetje sklepov, ki se lahko zdravi s Semos aparati

Artritis je vnetje sklepov, ki se lahko zdravi s Semos aparati

Artritis je strokovni izraz za vnetje sklepov, ki lahko vodi v bolečino in deformacije enega ali več sklepov. Če vas zanima več o tem, obiščite spletno stran Semos, kjer si lahko preberete, kako poteka zdravljenje s Semos aparati, po potrebi pa se lahko na terapije tudi naročite. Dve najpogostejši obliki artritisa, torej vnetnih in degenerativnih sprememb v sklepu, sta osteoartroza in revmatoidni artritis. Ti obliki sodita med več sto različic artritisa, ki nastanejo zaradi različnih vzrokov in posledično zahtevajo različne terapevtske pristope.

Najpogostejši simptomi artritisa
Med najpogostejše simptome artritisa sodijo bolečina, otrdelost in otekanje sklepov. Pojavljajo pa se še zmanjšana gibljivost sklepa, rdečina in škrtanje v sklepu. Kadar gre za revmatoidni artritis je stanje hujše v jutranjih urah in se izboljša tekom dneva oz. ob nežnem razgibavanju sklepa. Prav tako ta oblika pogosto prizadene še druge organske sisteme, zato lahko pride do težav s srcem, mišicami, očmi in živčnim sistemom. Pri osteoartrozi pa so znaki vnetja manj izraziti in se simptomi poslabšajo med uporabo, obratno pa se med mirovanjem izboljšajo. Ta oblika navadno napade nosilne sklepe, torej kolenska in kolčna sklepa, pa tudi spodnji in zadnji del hrbta.

Sprememba življenjskega sloga kot način lajšanja simptomov artritisa
Za lajšanje simptomov artritisa, je prvi nasvet zmanjšanje telesne mase oz. ohranjanje normalnega indeksa telesne mase, na ta način se tudi zmanjša tveganje za nastanek različnih oblik artritisa. Naslednji način je uživanje zdrave prehrane, ki koristi za ohranjanje telesne mase in zdravega življenjskega sloga. Tako so živila z veliko antioksidanti, kot so zelenjava, sadje in zelišča, dober način zmanjšanja vnetja. Ostala hranila, ki pri tem pomagajo so še ribe in oreščki. Izjemnega pomena je še redna telesna vadba, ki ohranja zdrave sklepe in vitalno telo. Kadar ima oseba artritis, je zanj priporočljivo plavanje, ki razgiba celotno telo, pospeši srčni utrip in pri tem ne obremenjuje sklepov.